Kroppen efter en abort

Det er helt naturligt, hvis du har mange spørgsmål og bekymringer om, hvad der mon sker med din krop, efter du har fået en abort. Gør det ondt bagefter? Hvad må jeg efter en abort? Kan jeg blive gravid igen efter en abort? Og hvad med prævention? Du kan læse mere om, hvad du kan forvente her.

Kroppen efter en medicinsk abort

Efter en medicinsk abort vil du som regel have lette smerter de første par dage – og du bør tage den med ro. Derudover vil du bløde kraftigere end ved en normal menstruation. Blødningen kan vare i 3-4 uger, men du vil opleve, at den aftager efter den første uge. Du kan også have kvalme i dagene efter aborten.  

Du skal være opmærksom på, at så længe du bløder, bør du undgå at gå i karbad, svømme i havet – eller i svømmehal. Desuden skal du undgå at bruge tamponer. Og du skal bruge kondom ved samleje. Det vil nedsætte risikoen for, at du får underlivsbetændelse.

Få mere viden om forløbet ved medicinsk abort.

Kroppen efter en kirurgisk abort

Efter en kirurgisk abort kan du opleve kvalme, træthed, svimmelhed og hovedpine. Symptomerne forsvinder i de fleste tilfælde hurtigt igen.

Et par timer efter indgrebet kan du i langt de fleste tilfælde tage hjem igen. Det kan være en god idé at lave en aftale med en ven, din partner eller et familiemedlem om at blive hentet. Både fordi det kan være rart ikke at være alene. Men også af praktiske hensyn, da du først selv må køre bil 24 timer efter indgrebet.

Indimellem opstår der komplikationer efter aborten. Derfor kan det være godt at have en person, der er hos dig indtil næste morgen. Hvis du har små børn, kan du overveje at få dem passet. Så du kan give dig selv de bedste forudsætninger for at slappe af og få ro.

Du kan forvente at have kraftige menstruationslignende smerter de første par dage efter indgrebet. Og i op til 10 dage – kan der også være menstruationslignende blødninger eller pletblødninger.

Du skal være opmærksom på, at din krop skal omstille sig til ikke at være gravid længere. Det er derfor normalt at have graviditetslignende symptomer som kvalme og brystspændinger i en uges tid efter indgrebet.

Få mere viden om forløbet ved kirurgisk abort.

Bekymret for, om det er svært at blive gravid igen efter en abort

Med i dine overvejelser om abort, har du måske haft tanker som: “Hvad nu, hvis jeg ikke kan blive gravid igen?”.

Måske kender du en, der har haft svært ved at blive gravid efter en abort. Eller måske er du bekymret for om din alder vil have betydning for en fremtidig graviditet.

Du kan være bekymret for, at du vil fortryde aborten, hvis du får svært ved at blive gravid senere hen. Også selvom det ikke er det rigtige tidspunkt for dig at få et barn nu.

At få en abort nedsætter ikke dine chancer for at blive gravid igen

At få en abort påvirker ikke dine chancer for at blive gravid igen. Aborten øger heller ikke risikoen for spontan abort eller graviditet uden for livmoderen i fremtiden. Det gør ingen forskel, om du får foretaget en medicinsk abort – eller en kirurgisk abort.

For begge typer abort gælder det, at din cyklus starter igen umiddelbart efter aborten. Du vil derfor kunne blive gravid igen med det samme. Det er altså vigtigt, at du begynder at bruge prævention lige efter aborten, er udført, hvis du ikke ønsker at blive gravid igen. 

Hvis du er bekymret for, om du kan blive gravid efter en abort, kan det være en god idé at tale med din læge om det. Lægen vil kunne rådgive dig om faktorer, der kan påvirke din evne til at blive gravid.

Del artiklen: