Gravid under uddannelse

Er du blevet gravid og er studerende - eller skal til at starte på en uddannelse snart? Så går du sikkert med overvejelser om, hvordan det er at være forælder og studerende på samme tid. Du kan læse om dine muligheder her.

Du skal strukturere din tid, men har mere frihed og fleksibilitet end ved fuldtidsjob

Er du studerende og gravid, kan du måske genkende at have bekymringer om, hvordan det at blive forælder vil påvirke dit studieliv. Det kan være, du er nervøs for, at der ikke vil være andre i samme situation.

Mange får børn, mens de studerer, så du vil ikke være den eneste. Du vil helt sikkert kunne finde et fællesskab med andre, der har børn.

Som studerende forælder er du nok nødt til at være mere struktureret end nogle af dine medstuderende. Men på den anden side har du en anden frihed og fleksibilitet end forældre med fuldtidsjob. Du vil nemmere kunne blive hjemme med et sygt barn og kunne give dit barn kortere dage i daginstitution.

Bolig

Som studerende har du mulighed for at bo i en ungdomsbolig eller på et kollegie. Vær opmærksom på, at ikke alle kollegier tillader børn – og nogle er kun for enlige med børn.

Du kan få rådgivning om boligsøgning på din uddannelsesinstitution. Eller du kan henvende dig til kommunens borgerservice for information om ungdomsboliger i lokalområdet.

Derudover kan du i de fleste boligorganisationer blive skrevet op til en bolig under særlige udlejningsregler – det der hedder fleksibel udlejning. Er du studerende og bor til leje, kan du måske få hjælp til at betale huslejen ved at søge om boligstøtte. 

Her kan du læse mere om boligstøtte og beregne, hvor meget du kan få.

Økonomi

SU

Hvis du bliver forælder, mens du er under uddannelse, gælder der særlige regler for dig. Reglerne gælder, hvis du er forsørger, dvs. dit barn har folkeregisteradresse hos dig – og du samtidig er berettiget til SU.

Som udgangspunkt kan du få op til 9 måneder med fødsels-støtte, hvis du bliver forælder, mens du læser.

For at få fødsels-støtte:

  • skal du gå på en uddannelse, der er godkendt til SU
  • må du ikke være erklæret studieinaktiv i følge SU-reglerne måneden inden, du første gang ønsker at få udbetalt fødsels-støtte.

Er du forsørger til et barn, der bor hos dig, kan du få supplerende SU-lån. Derudover kan du i nogle situationer få tillæg til din SU. Betingelsen for at få tillæg er, at du er forsørger og bor sammen med en anden SU-modtager, eller at du er enlig forsørger.

Du kan ikke få fødsels-støtte og forsørgertillæg samtidig. Dvs. at får du forsørgertillæg til et barn, og søger fødselsstøtte – vil forsørgertillægget bortfalde i den periode, hvor du modtager fødsels-støtte. Du kan heller ikke modtage forhøjet SU-lån til forsørgere samtidig med fødsels-støtte.

Du kan få op til 9 måneder med fødsels-støtte (og eventuelt tage SU-lån i samme måneder). Hvis du er enlig forsørger, kan du få op til 12 måneder med fødsels-støtte (og eventuelt SU-lån).

Læs mere om SU for forældre her

Børnetilskud til forældre under uddannelse

Som studerende, har du også mulighed for at søge om et børnetilskud til forældre under uddannelse.

Det er en forudsætning, at du er i gang med en SU-berettiget uddannelse eller en uddannelse, som giver ret til optagelse i en A-kasse – og at du som enlig forsørger ikke modtager forsørgertillæg til SU. Dit barn skal have folkeregisteradresse hos dig.

Derudover afhænger tilskuddet af, om du er enlig eller samlevende. Du kan læse mere om dine muligheder for at søge børnetilskud til forældre under uddannelse her. 

Eller du kan kontakte Udbetaling Danmark, hvis du har spørgsmål til netop din situation

Barselsdagpenge

I nogle tilfælde vil du kunne få barselsdagpenge som studerende. Det gælder, hvis du har et fast arbejde ved siden af din uddannelse, er elev i lønnet praktik, eller du holder orlov fra din uddannelse og melder dig ledig i din a-kasse.

Du kan læse mere om barselsdagpenge som studerende her.

Relaterede artikler

Del artiklen: