Regler for abort, hvis du er under 18 år

Er du under 18 år, gælder der særlige regler, hvis du vil have foretaget en abort. Du kan få overblik over reglerne her.

Når en graviditet er uplanlagt eller uønsket, er det helt normalt, hvis du føler dig usikker og i tvivl – efter du har opdaget, at du er gravid. Når du skal beslutte dig for, om du vil gennemføre graviditeten, bortadoptere eller få en abort er det vigtigt, at du overvejer det grundigt. Så du træffer den beslutning, der føles mest rigtig for dig.  

Her kan du finde råd og vejledning, hvis du er gravid – og i tvivl om abort.

Hvis du allerede ved, at abort er det rigtige valg for dig, kan du herunder læse om, hvilke regler for abort der i dag gælder, når du er under 18 år.

Er du under 18 år og ønsker en abort?

Abort kræver dine forældres samtykke

  • Er du under 18 år og ugift, og ønsker du en abort, kræver det normalt, at dine forældre giver samtykke til aborten – det vil sige, at de skriver under på, at du må få foretaget en abort. Samtykket er et dokument, som skal underskrives ved lægen af dine forældre eller din værge.
  • Måske er du bange for, at dine forældre skal blive vrede eller kede af det, når du fortæller dem om graviditeten. Mange oplever heldigvis, at deres forældre er støttende – og kan være en hjælp at tale med og læne sig opad i en så vanskelig situation. Derfor vil din læge sikkert opfordre dig til at snakke med dine forældre, selvom det er svært. 

Abort uden forældresamtykke

  • I sjældne tilfælde vil du kunne få en abort uden dine forældres samtykke, selvom du er under 18 år. Det kan du, hvis der er alvorlig risiko for, at dine forældre vil skade dig fysisk eller psykisk som følge af deres reaktion. Eller hvis du gennem længere tid ikke har haft kontakt med dine forældre.
  • Hvis dine forældre ikke skal involveres, kan lægen søge din regions abortsamråd om tilladelse til abort. Abortsamrådene består af tre fagpersoner – som dækker fagområderne gynækologi, psykiatri/socialmedicin, og jura.Samrådet i din region tager stilling til, om du kan få foretaget en abort uden dine forældres samtykke.

Her skal du henvende dig, hvis du har besluttet dig for at få en abort

Hvis du har besluttet dig for at afbryde graviditeten og få en abort. Er det første du skal gøre at henvende dig hos enten:

Læs mere om, hvordan en abort foregår.

Efter aborten

  • Det er helt normalt, hvis du efter aborten oplever et væld af følelser. Du kan være både lettet og have dårlig samvittighed. Og du kan opleve at være glad det ene øjeblik og bryde ud i gråd det næste.
  • Husk, at du har ret til en støttesamtale efter abort. Det kan være en god hjælp at tale med en uvildig rådgiver, hvis du har brug for at snakke med en neutral person om dine tanker og følelser. Du kan også bruge din familie eller din omgangskreds.

Her kan du læse mere om, hvordan du kan reagere efter en abort.

Læs mere om Holdepunkts støttesamtaler ved tvivl om abort eller besøg Sexliniens hjemmeside

Få rådgivning og støtte, hvis du overvejer abort

Husk, at du kan få en støttesamtale, inden du beslutter dig for, om du vil have foretaget en abort. Det er også muligt at få en støttesamtale efter en eventuel abort.

Støttesamtalen kan for eksempel være med en rådgiver i Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, Holdepunkt. Eller det kan være hos Sexlinien for Unge – eller din læge.

I Holdepunkt giver vi støttesamtaler ved tvivl om abort: 

Du kan også booke en tid i telefonen til en fysisk aftale i et af vores landsdækkende rådgivningshuse.

Rådgiverne er hverken for eller imod abort – og de fortæller dig ikke, hvad du skal gøre. Men de kan hjælpe med at skabe et overblik over din situation – og de vil forsøge at gøre det mere overskueligt for dig at træffe dit valg. Du har også ret til en støttesamtale efter en eventuel abort. 

Relaterede artikler

Er du under 18 år – og overvejer du en abort?

Er du under 18 år og gravid, er det helt normalt, hvis du befinder dig i et kaos af tanker, som stritter i mange forskellige retninger. Det kan være en stor befrielse at dele dine tanker med nogen, du føler dig tryg ved. Få råd til, hvordan du bliver afklaret, hvis du overvejer abort.

Holder du din graviditet skjult?

For nogle kvinder kan en graviditet være fyldt med frygt og nervøsitet, fordi de er bange for konsekvenserne af, at familie, en partner eller myndighederne opdager, at de er gravide. De vælger at holde deres graviditet skjult. Hvis du skjuler en graviditet, skal du vide, at du har mulighed for at få hjælp.

Del artiklen: