Tvivl om abort: Sådan kan du reagere som mand

En beslutning om abort eller ej er svær. Også for dig som mand.

Føler du dig sat ud af spil, når beslutningen skal træffes?

Hvis du har en partner – eller har været sammen med en kvinde – der er blevet uventet gravid, befinder du dig måske i en svær situation.

På den ene side vil du måske gerne støtte og være der for hende. På den anden side er du også nødt til at finde dit eget ståsted.

Mange mænd siger, at de føler sig sat ud på et sidespor, når det skal besluttes, om graviditeten skal gennemføres. Det er der flere grunde til, men en af de vigtigste er, at det endelige valg ligger hos kvinden. Og det er hende, sundhedssystemet retter sin opmærksomhed og kommunikation mod.

Mærk efter – hvordan har DU det?

Selvom det er naturligt at tænke på kvinden og hendes følelser, er det vigtigt, at du husker dig selv.

Du gør dig sikkert mange tanker og mærker mange modstridende følelser. Du tænker måske på, hvordan beslutningen kan påvirke dig og din fremtid. Og du svinger måske følelsesmæssigt mellem stolthed, glæde, frygt, skyldfølelse, tristhed, vrede og magtesløshed – eller følelsen af at have for meget magt.

Dine følelser kan være meget intense, men det er også muligt, at du reagerer ved at lægge låg på følelserne – eller bare føler dig forvirret.

Her kan du læse om, hvordan andre mænd har oplevet samme situation. Listen over reaktioner er baseret på støttesamtaler med mænd, der har fortalt om deres oplevelser i Holdepunkt – Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning.

Husk, at du også har mulighed for at få en gratis støttesamtale med en rådgiver.

Sådan kan du reagere ved tvivl om abort

Afmagt

Mange mænd oplever, at de bliver ramt af afmagt, når det drejer sig om beslutningen om en eventuel abort. Fordi det i sidste ende er kvinden, der har retten til at beslutte, om graviditeten skal gennemføres eller afbrydes med en abort. Læs om reglerne for abort i Danmark.

For langt de fleste mennesker er følelsen af ikke at have indflydelse på indgribende beslutninger følelsesmæssigt meget svært.

Man kan reagere forskelligt på afmagt. Nogle reagerer ved at lukke af for følelserne og overlade beslutningen til kvinden. Men ved at gøre det kan du komme til at svigte både dig selv og kvinden. Hun kan føle sig alene med sin tvivl, og du kan senere få en oplevelse af, at beslutningen blev trukket ned over hovedet på dig.

Andre reagerer på magtesløsheden ved at opsøge så meget information og viden som muligt om selve abortindgrebet, men lukker måske af for at tale om de svære følelser.

Vrede

Nogle mænd bliver vrede, når kvinden fortæller, at hun er blevet uplanlagt gravid. De kan være vrede på sig selv, fordi de ikke passede bedre på, men nogle mænd bebrejder også kvinden. De kan få den tanke, at kvinden har løjet for dem for at blive gravid.

Det kan være forståeligt, at du føler dig ført bag lyset. Men det er vigtigt at huske, at en kvinde kan blive gravid, uden det nødvendigvis er noget hun ønsker eller planlægger. Præventionen kan svigte – og en fortrydelsespille virker ikke altid.

For nogle kvinder kan det være svært at vælge en abort – på trods af at graviditeten på ingen måde var planlagt og måske ovenikøbet kommer på tværs af hendes og jeres fælles fremtidsplaner.

Mange kvinder tror, at de vil kunne træffe et valg om abort eller ej med deres forstand, men når de så står i situationen, vil kroppen noget andet. Noget der ofte kommer bag på kvinden. Det kan forvirre og gøre valget meget svært.

Uønsket magt

Nogle mænd giver udtryk for, at de føler et stort ansvar og en uønsket magt, hvis de er meget tydelige omkring, at de ikke vil acceptere en abort – eller ikke er klar til at få et barn. Vi har hørt mænd give udtryk for, at de føler, at de bestemmer over liv og død.

Det er naturligt, hvis du er bange for at påvirke din partner til at træffe et valg, der går imod hendes vilje – hvis du på den måde melder dit ønske klart ud. Men det er også vigtigt, at du fortæller din partner, hvad du tænker og føler.

Måske det kan gøre hende tryg, hvis du samtidig fortæller hende, at du selvfølgelig vil støtte hende så godt du kan, uanset hvilken beslutning hun træffer.

Skyld

Du kan også føle skyld over, at din partner skal gennemgå både fysisk og psykisk smerte, hvis hun skal igennem en abort. Og du kan føle dig skyldig i graviditeten, hvis den er et resultat af, at I ikke passede på og brugte prævention.

Følelsen af skyld kan være særlig stærk, hvis valget ender med abort. Lige op til – og mens kvinden får foretaget aborten, kan mange mænd være meget berørte og tænke, at det ikke er retfærdigt, at det er hendes krop, der skal gennemgå indgrebet.

Husk på, at medmindre du har presset hende til sex, er I begge ansvarlige for graviditeten. Fokusér i stedet på, hvad du kan gøre nu og i fremtiden.

Det kan være godt at fortælle hende, at du er ked af det, der er sket. Og få talt forløbet godt igennem. Tal også om, hvordan I undgår, at det sker igen, før I er klar til at blive forældre.

Få talt sammen om beslutningen

Noget af det vigtigste, når man er i tvivl om abort, er at få talt sammen. Det kan dog være meget forskelligt, hvornår man er klar til det. Vær opmærksom på, at hverken du eller hun presser på for at tage hul på snakken.

Når I kommer i gang, er det godt at spørge ind til, hvordan hun har det og samtidig fortælle, at du gerne vil støtte hende.

Det er også vigtigt, at du fortæller, hvad du selv føler. Du tænker måske, at det er bedst at undgå at påvirke eller presse hende. Men ved at åbne op for, hvordan du har det, mærker hun, at du er med i processen.

Det kan være med til at mindske den alene-følelse, som er forbundet med at skulle træffe valget.

Forstå den gravide og hendes reaktioner

At skulle træffe et valg om abort kan bringe den gravide kvinde i en kriselignende situation. Man fraråder generelt folk at træffe store beslutninger, når de befinder sig i en krise, men når det handler om en eventuel abort, skal beslutningen træffes inden udgangen af 12. graviditetsuge. Læs evt. om reglerne for abort i Danmark. Og det betyder, at I ikke har meget tid til at træffe beslutningen.

Mange gravide oplever hurtigt fysiske og psykiske forandringer, som gør det svært for dem at distancere sig fra graviditeten og tænke mere rationelt, som du måske gør.

Et andet forhold, der gør beslutningen svær, er, at den ikke kan gøres om. Valget om abort er mere endegyldigt – end de fleste andre beslutninger. Det kan få den gravide til at føle sig usikker på, hvad der er den rigtige beslutning for hende og dig. Det ene øjeblik virker hun måske afklaret. Det næste er hun det ikke alligevel – og sådan kan det skifte flere gange om dagen.

Det er svært for jer begge at være i. Men husk på, at det er en helt naturlig del af at skulle træffe en så betydningsfuld beslutning. Derfor bør du også give hende mulighed for at lade tvivlen få plads og tid, så hun ikke føler sig presset i valget.

Forståelse er vigtig, hvis I er uenige

Hvis I er uenige om beslutningen, er det meget almindeligt at opleve, at I kommer til at stå i hver sin lejr. Men med en så stor beslutning som en eventuel abort, er det vigtigt, at I begge gør en aktiv indsats for at forstå hinanden.

Mange gange kan det hjælpe at få lov til at sætte ord på sin frygt. Du er måske bange for ikke at kunne slå til som far. Eller måske føler du dig ikke klar til at påtage dig det ansvar, der følger med at få et barn. Er du i et forhold med den gravide kvinde, frygter hun måske modsat at miste dig og komme til at stå alene med alt.

Få en række råd til, hvordan I kan tale om tvivlen og jeres forskellige holdninger.

Efter beslutningen: Sådan kommer I videre – sammen eller hver for sig

Uanset hvilken beslutning I når frem til, vil jeres forhold ikke være som før.

Hvis I som par har forskellige meninger om, hvad der er den rigtige beslutning. Vil en af jer ofte føle, at han/hun er gået på kompromis. Mens den anden har fået det, som vedkommende ville have det.

Ingen af jer har det sandsynligvis let. Den, som ikke fik sit ønske opfyldt, vil være trist og ked af det. Mens den anden kan spekulere over, om det var det rigtige at gøre – og føle skyld over at have gjort den anden ked af det.

Hvis I ikke viser omsorg for hinanden og får bearbejdet oplevelsen, kan der være risiko for, at jeres forhold går i stykker. Prøv at være tålmodige og forstående over for hinanden. Og tag jer tid til at tale med hinanden.

Bliv klogere på hvilke reaktioner du eller kvinden kan have efter beslutningen er taget

Du ønskede barnet, men beslutningen blev en abort

Hvis du ønskede barnet, men hun ikke ville eller ikke var klar til det, kan du opleve aborten som et tab – og føle sorg. Og du vil have brug for at reagere på den sorg.

 

Det er vigtigt, at du finder en person, som kan lytte til, hvad du går igennem. Det kan være en rådgiver. Men det kan også være en ven, du har tillid til. Og som er god til at lytte.

 

Læs her om muligheden for at få en gratis støttesamtale hos Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning ‘Holdepunkt’.

 

I var enige og besluttede at få foretaget en abort

Vær opmærksom på at nogle kvinder får det svært efter at have fået en medicinsk eller en kirurgisk abort.

 

Læs her, hvilke signaler I skal være opmærksomme på i tiden efter aborten.

 

Du ønskede en abort, men kvinden valgte at få barnet

Hvis din partner eller den kvinde, du var sammen med, valgte at få barnet. Og du ikke var enig i den beslutning. Er det helt normalt at føle sig frustreret og vred.

 

Du føler måske, at du er blevet tvunget til at blive far. Selvom du hverken vil eller kan påtage dig det ansvar følelsesmæssigt, praktisk eller økonomisk.

 

Disse følelser kan især fylde meget, hvis der var tale om et meget kortvarigt forhold, som du aldrig havde forestillet dig skulle udvikle sig til mere.

 

Varer følelserne ved, kan det være hensigtsmæssigt at overveje, om det er godt for dig at blive ved med at være vred over noget, du ikke kan ændre.

 

Hvis du ikke kan slippe følelserne, og de giver problemer for dig selv, barnets mor eller barnet, kan det være en god idé at søge hjælp ved for eksempel en psykolog.

 

Læs om at blive ufrivillig far og de pligter, der følger med et faderskab.

 

Som mand kan du også benytte Mødrehjælpens rådgivning

Hvis du er mand – og er i tvivl om abort er den rigtige beslutning, gerne vil kende dine rettigheder og pligter som far, eller bare har brug for en neutral person at vende dine tanker med. Så kan du få en støttesamtale hos Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning ‘Holdepunkt’.

Vi hjælper både mænd, kvinder og par med de forskellige udfordringer, der kan opstå i forbindelse med en graviditet – og som mand er du meget velkommen.

Du kan vælge den rådgivningsform, der passer dig bedst: 

Du kan også booke en tid i telefonen til en fysisk aftale i et af vores landsdækkende rådgivningshuse.

Relaterede artikler

Skal du være far uden det er planlagt?

Hvis du står i den situation, at en kvinde du har været sammen med, er blevet uventet gravid – hun ønsker at gennemføre graviditeten, men du ikke ønsker at blive far. Læs her om dine rettigheder og pligter som ‘ufrivillig’ far.

Er du og din partner uenige?

Med en graviditet følger ofte mange følelser. Måske oplever du, at du og din partner reagerer meget forskelligt. Den ene af jer kan være fast besluttet på at gennemføre graviditeten, mens den anden har svært ved at finde vej i tvivlen. Her kan du læse om, hvordan I bedst taler sammen om tvivlen og jeres forskellige holdninger til spørgsmålet ”abort – eller ej”? 

Du kan få en støttesamtale, hvis du er i tvivl

Er du gravid og i tvivl, om du ønsker barn eller abort, tilbyder Holdepunkt gratis støttesamtaler. Det har Mødrehjælpen, som står bag rådgivningen i Holdepunkt, gjort i mere end 30 år. Og vi har derfor stor erfaring i at hjælpe kvinder som dig.

Del artiklen: