Når du føler dig alene med dine tanker om abort

Har du følelsen af at stå helt alene med beslutningen om, hvad du skal gøre med en uventet graviditet? Du har måske venner, familie eller en partner, som støtter dig på andre områder i dit liv. Men lige nu er det svært at dele de tanker og følelser, der påvirker dig.

Følelsen af at stå alene kan ramme alle

Måske lever du alene. Det kan være, du lige har mødt en ny kæreste. Eller måske er du i et fast parforhold. Du kan være helt ung – i 20’erne, 30’erne eller 40’erne? Måske har du lige landet dit drømmejob eller det kan være, du mangler at gøre en del af din uddannelse færdig. Du kan have et ønske om at få børn på et tidspunkt. Du ved måske, du aldrig ønsker at få børn. Eller du har måske allerede børn i forvejen.

I Mødrehjælpen møder vi kvinder i alle mulige livssituationer, der har det til fælles, at de står med følelsen af at være alene med en graviditet, som er uventet.

Det kan være, du ved med det samme, at du ønsker at afbryde graviditeten. Men du kan også være ramt af tvivl om, hvilken vej der er den rigtige for dig at gå. Ønsker du at gennemføre graviditeten? Eller ønsker du at afbryde den? Du overvejer måske at undersøge mulighederne for bortadoption?

Tvivlen kan fylde så meget, at det kan være svært for dig at finde retning i dine tanker. Og du tror måske, at du er den eneste person, der nogensinde har haft det sådan.

Jeg føler mig alene her – hvad kan jeg gøre?

Det er kun dig der kan beslutte, hvad der er mest rigtigt for dig at gøre. Det er dit liv – og dig der skal finde vej. Måske alene – måske sammen med din partner, hvis du har en. Så følelsen af at være lidt alene, giver måske alligevel mening. Det kan måske hjælpe dig at vide, at du på ingen måde er den eneste, der har stået i denne situation.

Omkring 13.000 kvinder i Danmark vælger at få en abort hvert år. Det svarer til ca. 12 aborter pr. 1000 kvinder. Så der er stor sandsynlighed for, at du kender nogen, der har været i en situation, som ligner din. Du ved det måske ikke, fordi de har valgt ikke at tale om det. Abort er stadig tabu for mange mennesker.

Det er helt normalt at opleve en periode med stor tvivl, når man finder ud af, at man er gravid. Nogen vælger at gennemføre graviditeten på trods af denne tvivl, mens andre vælger at afbryde den.

Ræk ud – del dine tanker med nogen du føler dig tryg ved

For de fleste er det en stor hjælp at dele de svære følelser og tanker med andre. Hvis du har nogen tæt på dig, du kan dele dine tanker og følelser med, kan det være et godt sted at starte. Når du føler dig alene med svære følelser, kan dine tanker ofte vokse sig større og køre i ring. At dele dem kan mindske følelsen af være alene – og give dig en følelse af lettelse, støtte og omsorg i en svær situation.

Du kan også kontakte din læge eller Mødrehjælpen, hvis du føler, at det er lettere at dele dine tanker med en neutral person. Mødrehjælpens uvildige rådgivere har god tid til at tale med dig – og de har stor erfaring med at tale om den tvivl og de svære følelser, der kan følge med en uventet graviditet.

Slip tankerne for en tid

Nogle gange tager livet en uventet drejning, og vi befinder os pludselig et sted, vi på ingen måde havde forestillet os for en måned siden.

Det kan være en vanskelig og stressende situation at være i, især hvis ingen andre ved, at du har det svært. Ligesom det er vigtigt at tænke og mærke efter, er det vigtigt at prøve at slippe tankerne om graviditeten og tvivlen fra tid til anden. Og gøre noget, der får dig til at føle dig godt tilpas.

Når man går igennem en svær tid, er det vigtigt at passe på sig selv ved at gøre ting, der får en til at føle sig bedre tilpas. For nogle mennesker kan det betyde at gå eller løbe en tur, lytte til noget bestemt musik, mødes med venner eller tage varme bade. Du ved sikkert, hvad der føles godt for dig, men i svære tider glemmer vi det nogle gange.

Få rådgivning og støtte, hvis du overvejer abort

Husk, at du kan få en støttesamtale, inden du beslutter dig for, om du vil have foretaget en abort. Støttesamtalen kan for eksempel være med en uvildig rådgiver i Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, Holdepunkt, eller hos din læge. 

I Holdepunkt giver vi støttesamtaler ved tvivl om abort: 

Du kan også booke en tid i telefonen til en fysisk aftale i et af vores landsdækkende rådgivningshuse.

Rådgiverne er hverken for eller imod abort – og de fortæller dig ikke, hvad du skal gøre. Men de kan hjælpe med at skabe et overblik over din situation – og de vil forsøge at gøre det mere overskueligt for dig at træffe dit valg. Du har også ret til en støttesamtale efter en eventuel abort. 

Relaterede artikler

Du kan få en støttesamtale, hvis du er i tvivl

Er du gravid og i tvivl, om du ønsker barn eller abort, tilbyder Holdepunkt gratis støttesamtaler. Det har Mødrehjælpen, som står bag rådgivningen i Holdepunkt, gjort i mere end 30 år. Og vi har derfor stor erfaring i at hjælpe kvinder som dig.

Er du gravid – og i tvivl om hvad du skal gøre?

En graviditet kan vække mange følelser i dig. Og særligt hvis den er uventet, kan det føles så overvældende – at du har svært ved at tænke klart og finde ud af, hvordan du skal forholde dig. Her kan du læse om dine muligheder og finde en række spørgsmål, der kan være vigtige at overveje, hvis du er i tvivl om abort.

Del artiklen: